Mit adott nekem a WITSEC mentorság – a cipőkön kívül?

Shoe shopping

Hát igen, a cipők. Úgy tűnik, a cipővásárlás a WITSEC egyik visszatérő témája. Közismert tény, hogy ha nő vagy, sok cipőre van szükséged. De a WITSEC mentori kapcsolat vonatkozásában ez sokkal többet jelent. Ha WITSEC mentor vagy, néha meg kell tanítanod az ifjú hölgyeket tűsarkakon járni. Mivel mégis csak IT szakember vagy, először elmagyarázod az elméletet (a fizikát, az egyensúlyt és a többit), aztán demonstrálod a gyakorlatot és esetleg kiválasztod neki élete első, kicsit platformos tűsarkúját. A következő napon aztán nagyon szórakoztató üzeneteket kapsz a lépcsők megmászásának hihetetlen kihívásairól meg a kollégák elismerő tekintetéről, majd a nap végén jön az utolsó üzi az izomlázról, ami a hitetlenkedő kérdéssel zárul: “Te hogy tudod ezt csinálni minden nap?” Ráadásul néha a folyamat közben vehetsz magadnak néhány cipőt.

A megjelenés fontos. Egyik nap hirtelen ötlettől vezérelve kisminkeled a csajt egy fotózásra (természetesen az utolsó pillanatban, minden felkészülés nélkül), majd pár nap múlva felforgatod az emlékezetedet és a sminkcuccaidat, hogy lépésről lépésre dokumentáld a folyamatot – márka és színkód alapján gondosan azonosított alapanyagokkal –, hogy segíts neki egyedül is reprodukálni az eredményt. Igen, profinak kell látszania, tehát a kislányosan elmázolt fekete festék a szem környékén nem lesz elég.

Női szakembernek lenni több dolog miatt is nehéz. Az elegancia, a cipők, ruhák, táskák vásárlása vagy a smink tippek a szórakoztató részhez tartoznak. (De csak ha már magabiztosan tudod, hogyan csináld. Az messze nem olyan szórakoztató, ha életed első sminkjét készíted egy bírósági tárgyalásra, ahol profi szakértő tanúként kell megjelenned egy ügy megnyerése érdekében, vagy mikor életedben először viselsz magassarkút egy állásinterjún.) Profinak kell látszanod, de közben okosnak is kell lenned.

WITSEC mentornak lenni azt jelenti, hogy néha kemény szakmai kérdéseket kell megválaszolnod a tűzfalakról, routerekről, törvényszéki vizsgálóeszközökről, körömlakkokról, vagy épp az élet értelméről – és egyszerűen muszáj a tudásod legjavát adnod. Próbálsz visszanyúlni a legkorábbi programozós emlékeidhez és olyan világosan magyarázni, amennyire csak lehet. Hogy a csudába magyarázod el, mi az a változó? Eltűnődsz, milyen volt teljesen kezdőnek lenni ősidőkkel ezelőtt és mosolyogsz, mikor eszedbe jut, mennyi minden történt azóta. Hallgatsz, figyelsz, megértő vagy és talán karrier tanácsokat is adsz, hogy aztán teljesen figyelmen kívül hagyja az egészet. Aztán kiderül, hogy igazad volt (talán mégis segít az élettapasztalat), úgyhogy újra meghallgatod és próbálsz együttérző lenni. Ezt valószínűleg mind 0-24-ben, a hét 7 napján csinálod, a legváratlanabb helyeken és időkben. Néha beülsz az autódba és elmégy a város egy homályos, ismeretlen szegletébe, hogy kölcsönadj egy computer forensic könyvet egy lánynak, aki épp most döntötte el, hogy holnap reggelre pályát módosít. Vagy egy könnyed, kezdőknek való olvasmányt próbálsz találni a könyvtáradban a hackelésről, miközben megfenyegeted a csajt, hogy le fogod tagadni azt is, hogy ismered, ha véletlenül script kiddie lesz belőle.

WITSEC mentornak lenni azt jelenti, hogy elérhető vagy. Beleteszed az idődet és a figyelmedet – amikor kell, amennyire kell. Ez nagy megtiszteltetés és nagy felelősség. Néha be kell engedned a mentoráltadat a saját világodba, megosztanod vele az érzéseidet, a félelmeidet, a kudarcaidat és a személyes veszteségeidet is, hogy a te szemszögedből láthassa a dolgokat. Nem könnyű, de néha ez az egyetlen út, hogy megtanítsd arra, amit tudnia kell. Aztán néha pont fordítva történik.

Kávézni szeretne veled. Természetesen beleegyezel és átrendezed az amúgy is zsúfolt naptáradat, hogy legyen benne hely a következő pár napban. (A világ többi része legalább három hétre előre kap csak időpontot.) Ültök a kávézóban, kavargatod a habot a kávédban és hallgatod, amit mond, miközben egyre jobban kell koncentrálnod az arckifejezésedre és a kanál egyenletes mozgására. Finoman és óvatosan kérdezgeted. Hála az égnek, nincs nagy baj. A főnök pasi tényleg nem helyénvalóan viselkedett, de ő okos lány és jól kezelte. Kínos incidensek eltemetett emlékei törnek elő benned, de félreteszed őket, hogy a mostani helyzetre koncentrálj. Megnyugtatod a mentoráltadat és közben magadban sorra veszed a teendőket, hogy mit csinálj, kivel beszélj, hogy megállítsd a fickót és megakadályozd a következő incidenst. Napokon belül elér hozzád még néhány történet ugyanarról a fickóról, ezért cselekszel. Mikor az ügynek vége és már az összes ifjú hölgy biztonságban van, már egyszerűen csak kitörő örömöt érzel.

Hihetetlen érzés annyi bizalmat és őszinteséget kapni, amennyit én kaptam az elmúlt öt évben a WITSEC mentoráltaktól. Mélyen megtisztelve és meghatva érzem magam attól, ahogy hisznek bennem és a mentori képességeimben. Ez a legnagyobb ajándék, amit WITSEC mentorként kaptam. És továbbra is mindent meg fogok tenni, hogy ne okozzak csalódást.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer